11 August 2013

Otvorena izložba retkih izdanja knjiga Jovana Dučića u Biblioteci grada Beograda

ponedeljak, 08. april 2013.god.

Otvorena izložba retkih izdanja knjiga Jovana Dučića u Biblioteci grada Beograda, povodom 70 godina od piščeve smrti. Među izloženim delima je i poslednja Dučićeva zbirka pesama "Lirika" koju pisac nije imao priliku da vidi.

Povodom 70 godina od smrti Jovan Dučića, pesnika, mislioca, diplomate i akademika u Biblioteci grada Beograda otvorena je izložba retkih izdanja Dučićevih knjiga, kolekcionara Srđana Stojančeva koju priređuje Srpsko bibliofilsko društvo.

Otvorena izložba retkih izdanja knjiga Jovana Dučića u Biblioteci grada Beograda

Ovo je Dučićev prvenac. Zbirku stihova objavilo je 1901. godine uredništvo lista "Zora" u Mostaru. 

Izložena je i knjiga Dučićevih pesama iz 1911. godine. Drugi primerak se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, a treći je u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".
Pesme - Zbirka pesama Jovana Dučića
Pesme - Zbirka pesama Jovana Dučića iz 1911. god.
Otvorena izložba retkih izdanja knjiga Jovana Dučića u Biblioteci grada Beograda

Generalni sekretar Srpskog bibliofilmskog društva Ivan Lazarević objašnjava da je zbirka interesantna zbog toga što je Dučić sa njom konkurisao za dobijanje nagrade akademije nauka, ali da "lično nije bio zadovoljan svojom zbirkom pesama ali je nagradu ipak dobio".

Među izloženim retkim izdanjima je i poslednja Dučićeva zbirka pesama. Drugi primerak se nalazi u fondu biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Zove se Lirika. Izdata je 1943. godine u Americi, ali, nažalost, Dučić koji je umro u to vreme zbirku nije imao priliku da vidi. Postoje samo dva primerka", rekao je Lazarević.

U kolekciji Srđana Stojančeva je i knjiga sa pesnikovom posvetom istoričaru i profesoru Univerziteta u Beogradu, Vasilju Popoviću.

Lirika - poslednja o zbirka pesama  Jovana Dučića iz 1943. god.
Lirika - poslednja o zbirka pesama  Jovana Dučića iz 1943. god.

Profesor Aleksandar Jerkov kaže da je na sedamdesetogodišnjicu njegove smrti jasno da je Dučić jedan od najvitalnijih delova naše književne tradicije i naše književne uspomene i da se "u njegovom zvuku i njegovim dilemama kojim je produžavao svoj pesnički život i svoj vek, ogleda zapravo sva lepota srpske literature u dvadesetom veku".
Knjiga sa pesnikovom posvetom istoričaru i profesoru Univerziteta u Beogradu, Vasilju Popoviću

Izvor: RTS 

No comments:

Post a Comment